De belastingdienst van Portugal heeft duidelijk gemaakt dat zowel cryptocurrency-handel als betalingen in crypto niet in het land zullen worden belast.

Volgens een rapport van de Portugese zakenkrant Jornal de Negócios, heeft de Portugese belastingdienst bevestigd dat crypto-transacties of betalingen zijn vrijgesteld van belasting over de toegevoegde waarde (btw).

Het agentschap heeft naar verluidt de opheldering verstrekt aan een lokaal crypto-mijnbedrijf en een officieel regeringsdocument gepubliceerd. In het document stelt de autoriteit dat de beurs van crypto voor fiatgeld btw-vrij is, en voegt eraan toe dat crypto-gebruikers geen inkomstenbelasting hoeven te betalen.

Lessen uit het verleden

In de officiële verklaring citeerde de Portugese belastingdienst een uitspraak van 2015 door het Europese Hof van Justitie betreffende de zaak met betrekking tot de belangrijke Zweedse Bitcoin (BTC) portal Bitcoin.se en zijn moderator David Hedqvist.

Zoals destijds gerapporteerd, beval de rechtbank dat Bitcoin een betaalmiddel is en dat de beurs daarom van btw-verplichtingen moet worden vrijgesteld. De Zweedse belastingdienst heeft vervolgens echter tegen de uitspraak gepleit en beweerd dat de rechtbank de zaak niet volledig begreep.

Eerder standpunt

De bevestiging volgt op een eerdere fiscale uitspraak van de Portugese belastingdienst dat cryptocurrencies niet in het land worden belast. Een document gepubliceerd door het agentschap in 2016 stelt dat inkomsten uit de verkoop van crypto in Portugal niet onderworpen zijn aan inkomstenbelasting.

Eerder in 2013 gaf de centrale bank van Portugal, de Banco de Portugal, een verklaring af met een crypto-gerelateerd artikel uit 2012 van de Europese Centrale Bank.

De Portugese bank uitte bezorgdheid over de Bitcoin-erkenning van de ECB als een “fenomeen van innovatie in virtuele valutamodellen”, en beweerde dat Bitcoin niet als een veilige valuta kan worden beschouwd omdat het wordt uitgegeven door niet-gereguleerde entiteiten.

Lucas is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de inhoud van de website. Niks ontschiet zijn scherpe en kritische blik. In het dagelijks leven is hij werkzaam als IT consultant in de provincie Antwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *