Alles wat je moet weten over Bakkt en zijn bitcoin futures

Morgen (maandag 23 september 2019) is het zover! Bakkt zal dan lanceren en hiermee kunnen institutionele investeerders met echte bitcoin futures contracten afsluiten. Dat is ook een spannende dag voor ons als ‘bitcoin liefhebbers’. De belangrijkste vraag is welke invloed Bakkt op de koers van bitcoin gaat hebben.

In dit artikel bekijken we de huidige stand van zaken bij Bakkt.

Wat is Bakkt?

Bakkt is een dochteronderneming van de Intercontinental Exchange (ICE) en heeft goedkeuring gekregen van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission voor fysieke afgehandelde bitcoin futures.

Veel moeilijke begrippen in één lange zin, dus we gaan ze even een voor een behandelen. Wat je van ICE moet weten is dat ze in de hele financiële wereld een dikke vinger in de pap hebben. Van de VS tot Singapore en zelfs in België en Nederland. ICE is ook de overkoepelende organisatie van de bekende New York Stock Exchange. Vanwege de grootte en de reputatie van ICE leek het een kwestie van tijd voordat de juiste vergunningen voor Bakkt geregeld zouden zijn.

ICE heeft goedkeuring gekregen om Bakkt Trust Company op te richten. Onder deze noemer mogen echte bitcoins opgeslagen worden, niet alleen voor Bakkt zelf maar ook voor investeerders en institutionele klanten. Ook wordt er een verzekering aangeboden voor als er iets mis gaat met de beheerder digitale munten.

Bitcoins veilig bewaren

Deze nieuwe dienst en de bijkomende zekerheid maakt het mogelijk dat er fysiek afgehandelde bitcoin futures aangeboden worden. Eerst over futures: je speculeert op de toekomstige waarde van bitcoin. Verwacht je dat de koers omlaag gaat? Dan neem je een contract aan waarop je ‘short’ gaat. Andersom kan je ook een long positie innemen.

Dit is op zich niet heel bijzonder, andere partijen bieden dat ook aan. Het grote verschil is dat bij Bakkt de contracten worden afgehandeld in bitcoin. Speculanten moeten dus bitcoin (in plaats van Amerikaanse dollars) inbrengen om een positie in te nemen.

En daarin is Bakkt dus uniek, vanwege hun dienst Bakkt Warehouse kunnen zij bitcoins veilig bewaren voor institutionele klanten. Overigens is deze kluis al geopend sinds 6 september. Klanten kunnen al bitcoin storten om vanaf morgen mee te speculeren.

Details over contractafhandeling

De handelsuren zijn tussen 20:00 en 18:00 de volgende dag (tijdzone: oostkust van VS) met een dagelijks afrekenvenster tussen 16:58 en 17:00. De contractgrootte is gelijk aan één bitcoin met een minimale prijsfluctuatie van $ 2,50 per bitcoin (of per contract) en bloktransacties worden uitgevoerd tegen $ 0,01.

Stabiliteit en goede regels

ICE hoopt dat Bakkt snel een groot marktaandeel kan veroveren in het handelsvolume van bitcoin. Ook wil Bakkt een leidende rol innemen in wat men price discovery noemt. Hiermee bedoelt Bakkt dat hun dienst van belang wordt in de prijsbepaling van bitcoin. De hoop is ook dat Bakkt voor meer prijsstabiliteit kan zorgen. Dat wordt nog een hele kluif met de huidige economische en geopolitieke omgeving.

Ook is de verwachting uitgesproken dat Bakkt de hand van regelgevers dwingt om duidelijkere en veiligere regels voor crypto te ontwikkelen.

Strak geregeld

In april publiceerde het Blockchain Transparancy Institute een onderzoek over de manipulatie van handelsvolume op beurzen. Beurzen knoeien met de data om een gunstigere positie te krijgen op CoinMarketCap en om meer klanten te trekken. In het rapport staan schokkende ontdekkingen, zoals:

“Ongeveer 88 tot 92 procent van het dagelijkse handelsvolume wordt gefabriceerd. Het dagelijkse handelsvolume van bitcoin is ongeveer 92 procent gefabriceerd. Van de 40 grootste beurzen met daadwerkelijk volume, is het volume van bitcoin ongeveer 65 procent gefabriceerd. Bijna al dit gefabriceerde volume is afkomstig van OKEx, Bibox, HitBTC en Huobi.”

Bitwise schreef ook twee soortgelijke rapporten (PDF) met dezelfde conclusies en stuurde dit naar de SEC. Het doel hiervan is om betere regulering af te dwingen (waar Bitwise met hun ETF een leidende rol in gaat spelen uiteraard).

De verwachting is dat door de enorme instroom van institutioneel kapitaal en liquiditeit bij Bakkt, het steeds moeilijker wordt voor slechte partijen om het volume te manipuleren.

Kelly Loeffler, CEO van Bakkt: “Bakkt geeft investeerders eindelijk de mogelijkheid om binnen een federaal gereguleerde beurs te opereren.”

Dit artikel verscheen als eerste op het nieuwsportaal van BTC Direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *