Marshalleilanden: het eerste land met een officiële cryptomunt

De Republiek der Marshalleilanden, oftewel: de Marshalleilanden, zijn een eilandengroep en sinds 1986 een onafhankelijke staat in de Stille Oceaan. Minister David Paul heeft officieel aangekondigd dat het land zijn eigen soevereine valuta in digitale vorm uitgeeft, gebruikmakend van blockchaintechnologie.

De minister vertelde dit tijdens Invest: Asia 2019, een evenement over Aziatische cryptomarkten en wereldwijde investeerders.

Cryptocurrency naast US dollar

In 1986 verweven de Marshalleilanden de status van onafhankelijke democratische natie, het land gebruikt de Amerikaanse dollar (USD) als hun officiële munteenheid voor het betalen van allerlei soorten betalingen, belastingen, schulden en rechten.

Vorig jaar gaf de regering samen met de Sovereign Currency Act een nieuwe valuta uit, de Marshallese sovereign (SOV). Het is de bedoeling dat de SOV naast de Amerikaanse dollar gebruikt wordt.

Wat zijn de voordelen?

Maar waarom willen de eilanden eigenlijk een eigen cryptomunt? De eilandengroep wilde perse een cryptocurrency op hun eigen blockchain. Ze willen gebruik maken van een gedecentraliseerd netwerk, dat sneller, eenvoudiger, goedkoper en veiliger is.

Daarnaast willen ze hun eigen markten beschermen. Vooralsnog zijn de Marshalleilanden volledig afhankelijk van een traditionele, buitenlandse fiatvaluta: de Amerikaanse dollar. Het land oordeelt dat ze op deze manier alleen maar kwetsbaarder zijn voor onrust op internationale financiën. Bovendien versturen en ontvangen burgers veel buitenlandse transacties. Via de verschillende overmakingsdiensten betaal je een vergoeding van liefst tien procent. En dan is er nog een praktisch punt: het is bijna niet te doen om op elk van de duizend eilanden pinautomaten te installeren.

Blockchain als de basis

Een op blockchain gebaseerde munt maakt de weg vrij voor een eenvoudiger systeem, ondanks alle wiskundige en technische complexiteiten die het vereist. In een gedecentraliseerd systeem is het niet nodig dat een centrale bank het afdrukken en verwerken van op papier gebaseerd geld beheert, je hebt alleen een goed werkend netwerk nodig. Minister Paul:

Het is van cruciaal belang dat de privacy van individuele gebruikers gewaarborgd is. Zij moeten zelf kunnen kiezen wanneer ze informatie vrijgeven, wat ze delen en met wie.

Het is idee is dat er een vooraf bepaalde voorraad coins uitgegeven wordt. De jaarlijkse groei is vastgesteld op vier procent.

We hebben ervoor gekozen om een ​​vaste geldhoeveelheid met vaste groei te creëren omdat fiat-valuta’s opmerkelijk instabiel kunnen zijn. Het beleid van grote centrale banken is niet geruststellend, zoals de goud- en bitcoin-prijzen bevestigen. Wij als regeringen moeten een duurzamere benadering van geld hanteren en het niet als een onbeperkte bron beschouwen.

Crypto is voor iedereen

Daarnaast benadrukte de minister ook het feit dat de SOV veel veiliger is in vergelijking met fiat valuta. Het maakt het simpeler om de wet te handhaven en om  terreurfinanciering en het witwassen van geld te bestrijden.

Werken deze regels niet? Dan kan er gesleuteld worden aan de algoritmen. Bovendien ontvangt iedereen die in aanmerking komt voor de SOV, de munt automatisch. Ook zal er een soort airdrop plaatsvinden. Tien procent van de primaire voorraad wordt verdeeld onder alle inwoners van de Marshalleilanden. Het is een proef op relatief kleine schaal, maar een goede use case voor de rest van de wereld.

Dit artikel verscheen als eerste op het nieuwsportaal van BTC Direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *