De machtsstrijd tussen Jihan Wu en Micree Zhan om Bitmain

Onrust bij het Chinese bedrijf Bitmain, de grootste bitcoin miner hardwarefabrikant ter wereld. Er lijkt een heuse machtsstrijd gaande tussen de twee oprichters van het bedrijf: Jihan Wu en Micree Zhan. De miljardairs vechten om de controle van Bitmain en de strijdbijlen lijken alles behalve begraven.

Jihan Wu heeft voorlopig de controle

Vorige maand werd bekend dat Wu opnieuw de controle heeft over het bedrijf en zijn voormalige partner, Zhan, het veld moest ruimen. Hierdoor steeg de cryptomunt Bitcoin Cash (BCH) binnen 24 uur met meer dan 10 procent. Wu is een grote aanhanger van BCH. Op dit moment is Wu nog steeds de uitvoerend directeur en wettelijke vertegenwoordiger van Bitmain, opvallend want Wu bezit niet de meeste aandelen in het bedrijf.

Volgens de meest recente bronnen bezit Wu zo’n 20 procent van de aandelen en Zhan maar liefst 36 procent. Zhan geeft vandaag ook aan dat hij zelfs de grooste aandeelhouder is in Bitmain, maar een ‘coup’ niet had zien aankomen:

I have never thought that as a person focusing on technology and product, I have to start thinking from legal perspectives. It was embarrassing that as a Bitmain co-founder, the biggest shareholder, and a registered legal representative, I got ousted without any knowledge in this coup while on a business trip.

Het lijkt er dus op dat Wu samen met andere aandeelhouders een meerderheid heeft kunnen krijgen en zo de controle over het bedrijf heeft; toen dit gebeurde was Zhan op zakenreis.

I didn’t realize until then that those scenes in TV shows, where you get stabbed on your back by those partners you trusted and ‘brothers’ you fought together with, can really happen in real life.

Zhan lijkt strijdvaardig

Hoewel Zhan dus verast is door de recente ontwikkelingen, blijft hij strijdvaardig, hij verzekerde medewerkers en aandeelhouders van Bitmain dat hij ‘zo snel mogelijk via juridische methoden naar het bedrijf terugkeert’ om zakelijke doelen te bereiken. Bitmain is naast de grooste hardwarefabrikant van bitcoin miners ook eigenaar van de populaire website BTC.com, wat ondermeer een wallet, explorer en mining pool is.

Gisteren werd nog bekend gemaakt dat bitcoin miners in China niet bang hoeven te zijn voor een verbod op bitcoin mining.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *