Om bitcoins te ontvangen, verzenden en te beheren heb je een zogeheten bitcoin wallet nodig. Een wallet kun je het beste vergelijken met een online zichtrekening van de bank, maar dan speciaal voor bitcoin. Je kunt een bitcoin wallet meestal gratis downloaden voor je computer of smartphone.
Wat is een bitcoin wallet?
Een veelgemaakte denkfout is dat bitcoins worden ‘opgeslagen’ in een bitcoin wallet. Technisch klopt dit niet helemaal. In principe bestaan bitcoins namelijk niet als munten, maar is het puur de naam van een rekeneenheid in een boekhouding (de zogeheten blockchain). In de blockchain is voor iedereen in te zien, hoeveel bitcoins er op een bepaald bitcoin-adres staan. Zo’n adres is vergelijkbaar met een IBAN, alleen is bij een bitcoin-adres niet zomaar te achterhalen wie de eigenaar is. Dit maakt het gebruik van bitcoin dan ook pseudo-anoniem.
Hoe werkt een bitcoin wallet?
Om bitcoins van een adres te verzenden naar een ander adres, dien je aan de blockchain aan te tonen dat jij de eigenaar bent. Zoals je waarschijnlijk weet is bitcoin decentraal; dit betekent dat er geen eigenaar is en ook niemand adressen ‘uitgeeft’ (zoals bij een zichtrekening wel gebeurd). Om aan te tonen dat jij de eigenaar bent van een bepaald adres, dien je te beschikken over de zogeheten private key, dit is een soort sleutel waarmee het adres is aangemaakt en die je nodig hebt om het adres te gebruiken.
Bitcoin wallets bezitten dus geen bitcoins, maar wel private keys. Je kunt een wallet dus het beste zien als een sleutelbos die je toegang geeft tot je bitcoin-balans. Net als een sleutelbos, wil je de toegang tot je wallet niet met iedereen delen (eigenlijk zelfs met niemand).
Welke soorten wallets zijn er?
Er zijn verschillende soorten bitcoin wallets, maar welke is geschikt voor jou? Dat ligt eraan hoe je bitcoin gaat gebruiken. In grote lijnen kunnen we drie categorieën met elkaar onderscheiden: mobiele wallets, software wallet en hardware wallets.
Mobiele wallets
Een mobiele wallet is meestal een app voor je gsm waar je makkelijk bitcoins mee kan ontvangen, versturen en beheren. Het is een zogeheten hot wallet wat wil zeggen dat hij direct met het internet is verbonden. Een mobiele wallet is prima voor dagelijks gebruik, maar niet de meest veilige optie. Een mobiele wallet kun je dus het beste zien als een fysieke portemonnee: je kunt er wat geld in bewaren, maar het is niet geschikt voor grote bedragen.
Bekende mobiele wallets (op alfabetische volgorde) zijn:
- Blockstream Green
- BitPay Wallet
- BRD
- Copay Wallet
- Coinomi Wallet
- Exodus
- Trust Wallet
Ben je opzoeken naar een bitcoin kopen app voor je gsm? Dan zijn de twee volgende opties een aanrader:
- BLOX
- Bitmymoney