Bitcoin kopen

De waarde van bitcoin (BTC) is de afgelopen maanden ENORM gestegen! Steeds meer mensen willen daarom bitcoin kopen als investering. In België groeit de interesse in cryptocurrency’s iedere seconde.

In dit artikel leer je hoe bitcoin kopen stap-voor-stap in zijn werk gaat.

Waar kan ik in België bitcoin kopen?

In België zijn er tig van websites & apps waar je bitcoins kunt aanschaffen. Bij alle genoemde firma’s kun je middels Bancontact direct geld storten. Een aantal accepteert ook Visa-kredietkaarten.

NaamAantal coinsLink
1Bitvavo58bitvavo.com
2LiteBit53litebit.eu
3Bitmymoney3bitmymoney.com

1. Bitvavo (online handelsbeurs)

Bitvavo is een zogeheten crypto-exchange waar je bitcoins kunt kopen en verkopen. Het is een exchange waar je jouw euro’s omwisselt voor cryptomunten.

Bitvavo exchange platform

Het aanmaken van een Bitvavo-account is kosteloos. Je kan dus gratis het platform bekijken en je betaalt alleen transactiekosten als je daadwerkelijk een bestelling plaatst. Deze kosten vallen ook enorm mee: slechts 0,25%.

Bitcoin kopen bij Bitvavo

Het plaatsen van een bestelling is enorm eenvoudig. Bitvavo is een bedrijf uit Nederland en beschikt daarom over een uitstekende klantendienst. Zo koop je bitcoin:

  • Ga naar de website
  • Maak een gratis Bitvavo-account aan
  • Vul je tegoed aan via Bancontact (geld storten kan al vanaf € 1)
  • Klik op de koopknop en voer het aantal euro’s in dat je wilt besteden
  • Voila! Je hebt geïnvesteerd in je eerste cryptomunt

Voordelen van het platform

Wij handelen dagelijks in cryptocurrency’s via Bitvavo. Hiervoor hebben wij 7 duidelijk redenen:

  1. Gratis geldstorten met Bancontact
  2. Enorm makkelijk in gebruik
  3. Groot aanbod aan coins
  4. Nederlands bedrijf
  5. Uitstekende reputatie
  6. Geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB)
  7. Direct geld opnemen van het platform naar je zichtrekening

2. LiteBit (platform)

Op de 2e plek staat het handelsplatform LiteBit. Dit is een bedrijf uit Rotterdam met een enorm aanbod aan cryptomunten.

De LiteBit-website voor crypto kopen

Vergeleken met Bitvavo is LiteBit relatief duur. Toch heeft LiteBit weer cryptomunten die de concurrentie niet heeft. Vandaar dat het raadzaam is om bij beide platform jezelf in te schrijven:

LiteBit-account aanmaken: www.litebit.eu/aanmelden

Andere mogelijkheden naast LiteBit zijn:

  • BTC Direct – een goede website waar je naast bitcoin nog een aantal andere munten kunt verkrijgen. Als je kiest voor het BTC Direct-platform, dien je te beschikken over je eigen bitcoin wallet, de dienst bewaart namelijk geen crypto’s voor zijn klanten. Het bedrijf is gevestigd in Nederland en behoort tot een van de eerste bitcoinbedrijven van de wereld. BTC Direct is geschikt voor beleggers die de baas willen zijn over hun eigen (digitale) geld.
  • Coinbase – een internationale speler die vooral populair is in de Verenigde Staten. Helaas is de website van Coinbase slecht vertaald en zijn de fees relatief hoog. De klantendienst van deze partij laat helaas ook de wensen over.
  • SATOS – een prima website voor het kopen van cryptovaluta. De dienstverlening is vrijwel hetzelfde als die van BTC Direct.

Zoals je in de lijst hierboven kunt zien zijn het voornamelijk Nederlands bedrijven die de handel in bitcoin faciliteren. Bij allen kun je gratis een account aanmaken en geld storten via Bancontact, een overschrijving of (bij een aantal) zelfs met een kredietkaart. Indien je niet helemaal uit de bovenstaande lijst komt, kun je altijd een vraag achter laten in de reacties onderaan deze pagina. Prangende vragen zullen wij zo snel mogelijk beantwoorden. Vanzelfsprekend is er ook de mogelijkheid om ons te contacteren via e-mail.

Bitcoin kopen of verkopen kan dus bij aardig wat partijen, maar hoe verdienen deze eigenlijk hun geld? Simpel! De websites en apps rekenen een kleine (meestal procentuele) fee voor hun dienstverlening. Je kan deze fee zien als transactie- of servicekosten. De aankoopprijs van een coin kan dus verschillen per aanbieder. In sommige gevallen heeft de hoeveelheid coins die je koopt, invloed op de kosten.

Bij een aantal websites wordt de fee niet apart weergegeven en zit deze dus al verwerkt in de inkoopprijs. Het is dus slim om meerdere partijen met elkaar te vergelijken en bij meerdere diensten een account te openen.

Bitcoin kopen met Bancontact

Je kunt in vier eenvoudige stappen bitcoin kopen:

  1. Registreer een account aan bij een van de volgende websites: BTC DirectLiteBit of Bitvavo.
  2. Bepaal hoeveel bitcoin je wilt kopen en waar je deze munten wil opslaan.
  3. Plaats een order via Bancontact en wissel jouw euro’s om voor bitcoins.
  4. Voilà, zo simpel kan het zijn.

In de meeste gevallen worden de gekochte bitcoins opgeslagen in je beursaccount. Toch hebben niet alle partijen een ingebouwde bitcoinportomonee, in sommige gevallen dien je deze dus apart te installeren. Nadat je jouw bitcoins hebt gekocht en in bezit hebt, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om te handelen in andere cryptovaluta. Je kan ook de digitale munten bewaren op een veilige plek, zoals een hardware wallet. Laatstgenoemde noemt men ook wel een ‘HODL-strategie’.

Wat is bitcoin?

Bitcoin kan je het beste zien als een digitale vorm van geld waarmee je gemakkelijk online betalen mee kunt verrichten. Het is een nieuwe vorm van waarde (net zoals goud) dat de laatste jaren steeds populairder is geworden. In principe kan je met bitcoin hetzelfde wat je met je euro’s kan doen op je zichtrekening. Denk hierbij aan: goederen of diensten kopen, handelen en onderling elkaar betalen. Velen zien bitcoins als geld voor het internet. Bitcoin is op een paar vlakken extra uniek, zo zijn er geen instanties of banken bij betrokken.

De prijs van bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod op de verschillende handelsbeurzen. Doordat het Bitcoinnetwerk functioneert zonder tussenpartij, kunnen bitcoins direct van gebruiker naar gebruiker worden verstuurd. Waar je ook bent, je kunt altijd bitcoins ontvangen of versturen. Dit maakt de digitale munt tot een ware wereldvaluta die voor iedereen beschikbaar is. 

Centrale partijen, zoals een overheid of andere instanties, hebben weinig tot niets te zeggen over Bitcoin. Het netwerk van de digitale valuta werkt namelijk volledig afhankelijk. Inplaats van dat de macht bij een centrale partij ligt, ligt de macht bij Bitcoin bij de gebruikers. Iedereen kan deelnemen aan dit zogeheten peer-to-peernetwerk, zonder daarbij toestemming te hoeven vragen. De bitcoin waarde fluctueert enorm en heeft ieder moment een andere waarde (meestal uitgedrukt in euro’s of dollars).

Waar moet ik rekening mee houden voordat ik bitcoin koop?

Nog voordat je gaat investeren in bitcoin is het belangrijk om jezelf af te vragen hoeveel euro’s je precies wil investeren. Beleggen in cryptogeld brengt namelijk een risico met zich mee. Doordat bitcoin (en ook andere cryptomunten) sterk in waarde schommelen, kan je zowel enorme winsten als verliezen maken op je investering.

Zorg er daarom voor dat je nooit meer investeert dan je bereid bent en vooral kan verliezen. Bij een aantal partijen kan je al investeren vanaf € 30 zoals bij het Nederlandse platform BTC Direct. Als je voor jezelf een bedrag gekozen hebt, is het belangrijk om de bitcoin koers goed in de gaten te houden.

Een platform kiezen

Het is belangrijk om een broker te kiezen die bij je past als je daadwerkelijk bitcoins gaat aanschaffen. De veiligste manier om bitcoins te verkrijgen is ze te kopen bij een partij waar je met Bancontact (tot in 2016 bekend als Bancontact/Mister Cash) kan betalen. Bij een aantal partijen heb je dus een eigen bitcoin wallet nodig, bij de meeste partijen is deze onderdeel van je account. In de wereld van bitcoin geldt de volgende regel: je bent pas eigenaar van je munten, als je ze in jouw eigen bitcoin wallet beheert.

Houd daarnaast rekening met de volgende zaken als je bitcoins koopt:

  • bedenk welke munten je wil kopen, dit speelt namelijk mee in je keuze voor een broker;
  • indien je live ondersteuning nodig hebt kan je het beste kiezen voor een partij die iets duurder is, deze beschikken meestal over een Nederlandstalige klantendienst die de tijd voor je neemt;
  • bekijk goed de reviews en beoordelingen van de verschillende brokers, laat je niet afschrikken als er één negatieve recensie staat;
  • vergelijk brokers met elkaar, de meeste bitcoingebruikers kopen bij verschillende partijen.

Alle partijen die wij in de tabel hierboven hebben beschreven, hebben het erg gemakkelijk gemaakt om bitcoin te kopen met Bancontact. Als je met bovenstaande opmerkingen rekening houdt, kan je veilig en makkelijk een broker kiezen die het beste bij je persoonlijke wensen past.

Is bitcoin anoniem?

In de media wordt vaak gezegd dat Bitcoin anoniem is. Het tegendeel is echter waar! Doordat Bitcoin een openbaar grootboek heeft (de blockchain), zijn alle transacties die worden uitgevoerd voor iedereen zichtbaar. Er staan echter geen namen bij de adressen die bij de transacties worden weergegeven. Bitcoin is dus pseudoniem. Het is voor iemand met technische kennis niet extreem ingewikkeld om de identiteit achter een bitcoinadres te achterhalen. Zo weten ook brokers en exchanges vaak wie er achter een bepaald bitcoinadres zit.

Bitcoin is anoniem te gebruiken als de eindgebruiker het slim ingericht. Zo dient hij of zij te beschikken over een VPN-verbinding en een goed beveiligd besturingssysteem. Hierdoor is het voor een partij lastiger om de identiteit te raden; maar nog steeds niet onmogelijk.

Hoe wordt de prijs van bitcoin bepaald?

De prijs van bitcoin wordt door verschillende factoren bepaald. De meest voor de hand liggende factor is: vraag en aanbod. Bitcoins worden verhandeld op verschillende beurzen. Bij deze speciale beurzen bieden sommige bitcoinbezitters hun munten aan en zoeken zij een koper. Zodra zij een overeenstemming hebben bereikt over de prijs, ontstaat er een ‘nieuwe’ prijs. De prijs van BTC is dus de laatst verhandelde prijs op een beurs.

Over het algemeen functioneert bitcoin goed op ‘slecht’ nieuws voor de reguliere economie. Stel dat er nieuws naar buiten komt dat een grote bank op omvallen staat, dan reageert de bitcoin koers hier vaak positief op. Steeds meer beleggers zien bitcoin namelijk als digitaal goud. In tijden van economische onderzekerheid heeft goud altijd zijn waarde vastgehouden.

Hoe worden bitcoins gemaakt?

Bitcoin is in veel opzichten te vergelijken met goud. Net als goud wordt bitcoin ‘gewonnen’ maar bitcoins komen natuurlijk niet uit een goudmijn. Bitcoins ontstaan uit een proces dat bitcoin mining wordt genoemd. Mining is het oplossen van ingewikkelde wiskundige sommen met behulp van de rekenkracht van krachtige computers. Bij het oplossen van zo’n ingewikkelde som, krijgt degene die hem heeft opgelost een bepaald aantal nieuwe munten (op dit moment 6,25 bitcoins per opgeloste som). Deze nieuwe munten worden ook wel de ‘coinbase’ genoemd (niet te verwarren met het gelijknamige Amerikaanse bedrijf Coinbase). Tijdens de zogeheten bitcoin halving, die iedere 210.000 blokken plaatsvindt, halveert het aantal bitcoins dat in omloop wordt gebracht.

Het minen van bitcoins is tegenwoordig een gespecialiseerde bedrijfstak die vooral populair is in China en IJsland (in beide landen is stroom relatief goedkoop). Bij het oplossen van de som krijgt een zogeheten ‘miner’ ook het recht om alle transacties die worden gedaan op te schrijven. Een miner bundelt deze transacties in een block (een soort blad) en voegt deze toe aan het grootboek (de blockchain). In de code van Bitcoin is bepaald dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop worden gebracht. Het aantal bitcoins heeft dus een maximum, net zoals de goudvoorraad.

Wel of niet beleggen in bitcoin?

Er zijn steeds meer mensen en bedrijven bezig met cryptocurrency’s en blockchain. Daarnaast zijn ook bekende namen als Facebook, Twitter en Microsoft bezig met crypto. Bitcoin is de allereerste cryptovaluta en wordt door velen nog steeds gezien als meest interessante belegging. Op cryptocurrency handelsbeurzen wordt er nog altijd het meest gehandeld in BTC (soms ook afgekort als XBT). Over het algemeen geldt dat wanneer de BTC koers stijgt dat de altcoins meegaan, en hetzelfde geldt bij een daling.

Is bitcoin een goede investering?

Door steeds meer beleggersgroepen wordt bitcoin gezien als een goede maar risicovolle investering. De Nederlandse publicist en ondernemer Willem Middelkoop ziet bitcoin zelfs als het nieuwe goud:

Steeds meer bedrijven accepteren bitcoins als betaalmiddel. In België zijn zelfs twee zogeheten ‘bitcoinsteden’. Namelijk Gent Bitcoinstad en Ieper Bitcoinstad. In beide steden is het mogelijk om bijvoorbeeld te dineren en vervolgens met bitcoins te betalen. Je kan in verschillende steden ook bitcoin kopen met contant geld.

Bitcoin FAQ

Hieronder behandelen we in het kort de meest gestelde vragen over het kopen van bitcoins. Mis je een vraag of heb je een goede suggestie? Contacteer ons dan via onze contactpagina.

Hoe kan ik bitcoin kopen?

In België kun je gemakkelijk bitcoin kopen met Bancontact. Bekijk het overzicht op de site voor de beste keuzes van 2021.

Waar kan ik bitcoin kopen?

Wil je bitcoins snel en veilig kunnen kopen of verkopen? Dan kun je veilig handelen op de Bitvavo-exchange.

Wanneer moet ik bitcoin kopen?

De maand november is in het verleden de beste maand gebleken om bitcoin te kopen. Je kunt ook kijken naar de dollar-cost averaging beleggingsstrategie.

Hoe kan ik bitcoin verkopen?

Bitcoin verkopen kan bij 7 verschillende bedrijven. Je wisselt jouw coins om voor euro’s. De euro’s worden vervolgens gestort op je zichtrekening.

Samenvatting
Datum