Bitcoin kopen in 2020

In dit artikel leg ik je stap-voor-stap uit hoe je bitcoins kunt kopen in België. Samen bekijken we de meest populaire opties en bespreken we de beste keuze.

De afgelopen jaren is de digitale valuta bitcoin (BTC) een stuk meer waard geworden. Het gevolg is dat steeds meer mensen bitcoin kopen in België. De interesse van Belgen voor zowel bitcoin als andere digitale valuta (ook wel altcoins) is sterk toegenomen. Op deze pagina leggen wij je uit wat bitcoin precies is en hoe je eenvoudig bitcoins kunt kopen middels Bancontact of een kredietkaart.

Waar kan ik online bitcoin kopen?

In België zijn er een aantal partijen die je kunnen helpen met het verkrijgen van bitcoins. Deze partijen zijn op te delen in twee verschillende categorieën: brokers en exchanges. In het overzicht hieronder hebben wij onderscheid gemaakt tussen de verschillende bedrijven. Allen hebben een betrouwbare reputatie en een goede beoordeling.

NaamOmschrijving
BLOXAlles-in-één crypto-app! De beste keuze voor zowel beginners als gevorderde traders.
BTC DirectWebsite die je zelf je crypto’s laat beheren. Uitermate geschikt voor iedereen die zijn eigen bank wil zijn.
BL3PBitcoin-exchange (nog gesloten voor het grote publiek).
TriacontaVerkoopt bundels.
SATOSWebsite die je zelf je crypto’s laat beheren. Uitermate geschikt voor iedereen die zijn eigen bank wil zijn.
LunoBuitenlandse partij.
LiteBitHalve crypto-exchange.
KnakenHalve crypto-exchange.

In België zijn het voornamelijk Nederlands bedrijven die de handel in bitcoin faciliteren, bij al deze partijen is het mogelijk om via je zichtrekening met Bancontact of een kredietkaart te betalen. Indien je niet helemaal uit de bovenstaande tabel komt, kun je altijd een vraag achter laten in de reacties onderaan deze pagina. Deze zullen wij zo snel mogelijk voor je beantwoorden. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om ons te mailen op ons e-mailadres.

Bij bovenstaande bedrijven kun je dus vertrouwd bitcoin kopen of verkopen. De genoemde partijen verdienen aan je, door een kleine fee boven op het bedrag te doen waarvoor je de bitcoins inkoopt. Je kan dit dus zien als een soort transactie- of servicekosten. De aankoopprijs verschilt dus per partij en in sommige gevallen heeft de hoeveelheid die je koopt ook invloed op de fee die wordt berekend.

Bij sommige partijen wordt de fee niet apart weergegeven en zit deze dus al verwerkt in de inkoopprijs. Het is dus slim om meerdere partijen met elkaar te vergelijken en bij meerdere websites een account te openen.

Wat is bitcoin?

Bitcoin kan je het beste zien als een digitale vorm van geld waarmee je gemakkelijk online betalen mee kunt verrichten. Het is een nieuwe vorm van waarde (net zoals goud) dat de laatste jaren steeds populairder is geworden. In principe kan je met bitcoin hetzelfde wat je met je euro’s kan doen op je zichtrekening. Denk hierbij aan: goederen of diensten kopen, handelen en onderling elkaar betalen. Velen zien bitcoins als digitaal geld voor het internet. Bitcoin is echter op een paar vlakken uniek, zo zijn er geen instanties of banken bij betrokken.

De waarde van bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod op de verschillende handelsbeurzen. Doordat Bitcoin werkt zonder tussenpartij, kunnen bitcoins direct van gebruiker naar gebruiker worden gestuurd. Waar je ook bent, je kunt altijd bitcoins ontvangen of versturen. Dit maakt de digitale munt tot een ware wereldvaluta.

Centrale partijen, zoals een overheid of andere instanties hebben weinig te zeggen over Bitcoin. Het netwerk van de digitale valuta (ook Bitcoin genoemd) werkt namelijk volledig afhankelijk. Inplaats van dat de macht bij een centrale partij ligt, ligt bij Bitcoin de macht bij haar gebruikers. Iedereen kan deelnemen aan dit zogeheten peer-to-peernetwerk, zonder daarbij toestemming te krijgen. De bitcoin waarde fluctueert enorm en heeft ieder moment een andere waarde (meestal uitgedrukt in euro’s of dollars).

Hoe koop ik een bitcoin?

Je kan in vier eenvoudige stappen bitcoin kopen:

  1. meld jezelf aan bij een van de volgende websites: BTC Direct, LiteBit of Bitvavo;
  2. verifieer je identiteit bij de gekozen partij;
  3. stort via Bancontact of bankoverschrijving euro’s op je bitcoinrekening;
  4. ruil je gestorte euro’s om voor bitcoins bij de desbetreffende partij.

In de meeste gevallen worden de gekochte bitcoins opgeslagen in je beursaccount. Toch hebben niet alle partijen een ingebouwde bitcoinportomonee, in sommige gevallen dien je deze dus apart te installeren. Nadat je jouw bitcoins hebt gekocht en in bezit hebt, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om te handelen in andere cryptovaluta. Je kan ook de digitale munten bewaren op een veilige plek, zoals een hardware wallet. Laatstgenoemde heet ook wel een ‘hodl strategie’.

Waar moet ik rekening mee houden voordat ik bitcoin koop?

Nog voordat je gaat investeren in bitcoin is het belangrijk om jezelf af te vragen hoeveel euro’s je precies wil investeren. Beleggen in cryptogeld als bitcoin brengt namelijk een risico met zich mee. Doordat de bitcoin en (ook andere cryptomunten) sterk in waarde schommelen, kan je zowel enorme winst als verlies maken op je investering. Zorg er daarom voor dat je nooit meer investeert dan je bereid bent en vooral kan verliezen. Bij een aantal partijen kan je al investeren vanaf € 30,00 zoals bij het Nederlandse platform BTC Direct. Als je voor jezelf een bedrag gekozen hebt, is het belangrijk om de bitcoin koers goed in de gaten te houden.

Welke broker?

Het is belangrijk om een broker te kiezen die bij je past als je daadwerkelijk bitcoins gaat aanschaffen. De veiligste manier om bitcoins te verkrijgen is ze te kopen bij een partij waar je met Bancontact (tot in 2016 bekend als Bancontact/Mister Cash) kan betalen. Bij een aantal partijen heb je dus een eigen bitcoin wallet nodig, bij de meeste partijen is deze onderdeel van je account. In de wereld van bitcoin geldt de volgende regel: je bent pas eigenaar van je munten, als je ze in jouw eigen bitcoin wallet beheert. Houd daarnaast rekening met de volgende zaken als je bitcoins koopt:

  • bedenk welke munten je wil kopen, dit speelt namelijk mee in je keuze voor een broker;
  • indien je live ondersteuning nodig hebt kan je het beste kiezen voor een partij die iets duurder is, deze beschikken meestal over een Nederlandstalige klantenservice die de tijd voor je neemt;
  • bekijk goed de reviews en beoordelingen van de verschillende brokers, laat je niet afschrikken als er één negatieve recensie staat;
  • vergelijk brokers met elkaar, de meeste bitcoingebruikers kopen bij verschillende partijen.

Alle partijen die wij in de tabel hierboven hebben beschreven, hebben het erg gemakkelijk gemaakt om bitcoin te kopen met Bancontact. Als je met bovenstaande opmerkingen rekening houdt, kan je veilig en makkelijk een broker kiezen die het beste bij je persoonlijke wensen past.

Hoe anoniem is bitcoin?

In de media wordt vaak gezegd dat Bitcoin anoniem is. Het tegendeel is echter waar! Doordat Bitcoin een openbaar grootboek heeft (de blockchain), zijn alle transacties die worden uitgevoerd voor iedereen zichtbaar. Er staan echter geen namen bij de adressen die bij de transacties worden weergegeven. Bitcoin is dus pseudoniem. Het is voor iemand met technische kennis niet extreem ingewikkeld om de identiteit achter een bitcoinadres te achterhalen. Zo weten ook brokers en exchanges vaak wie er achter een bepaald bitcoinadres zit.

Bitcoin is anoniem te gebruiken als de eindgebruiker het slim ingericht. Zo dient hij of zij te beschikken over een VPN-verbinding en een goed beveiligd besturingssysteem. Hierdoor is het voor een partij lastiger om de identiteit te raden; maar nog steeds niet onmogelijk.

Hoe wordt de bitcoin prijs bepaald?

De prijs van bitcoin wordt door verschillende factoren bepaald. De meest voor de hand liggende factor is: vraag en aanbod. Bitcoins worden verhandeld op verschillende beurzen. Bij deze speciale beurzen bieden sommige bitcoinbezitters hun munten aan en zoeken zij een koper. Zodra zij een overeenstemming hebben bereikt over de prijs, ontstaat er een ‘nieuwe’ prijs. De prijs van BTC is dus de laatst verhandelde prijs op een beurs.

Over het algemeen functioneert bitcoin goed op ‘slecht’ nieuws voor de reguliere economie. Stel dat er nieuws naar buiten komt dat een grote bank op omvallen staat, dan reageert de bitcoin koers hier vaak positief op. Steeds meer beleggers zien bitcoin namelijk als digitaal goud. In tijden van economische onderzekerheid heeft goud altijd zijn waarde vastgehouden.

Hoe worden bitcoins gemaakt?

In veel opzichten is bitcoin te vergelijken met goud. Net als goud wordt bitcoin ‘gewonnen’, maar bitcoins komen natuurlijk niet uit een goudmijn. Bitcoins ontstaan uit een proces dat bitcoin mining wordt genoemd. Mining is het oplossen van ingewikkelde wiskundige sommen met behulp van de rekenkracht van krachtige computers. Bij het oplossen van zo’n ingewikkelde som, krijgt degene die hem heeft opgelost een bepaald aantal nieuwe munten (op dit moment 12,5 bitcoins per opgeloste som). Deze nieuwe munten worden ook wel de ‘coinbase’ genoemd (niet te verwarren met het gelijknamige Amerikaanse bedrijf Coinbase).

Mining is tegenwoordig een gespecialiseerde bedrijfstak die vooral populair is in China en IJsland (in beide landen is stroom relatief goedkoop). Bij het oplossen van de som krijgt een zogeheten ‘miner’ ook het recht om alle transacties die worden gedaan op te schrijven. Een miner bundelt deze transacties in een block (een soort blad) en voegt deze toe aan het grootboek (de blockchain). In de code van Bitcoin is bepaald dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop worden gebracht. Het aantal bitcoins heeft dus een maximum, net zoals de goudvoorraad beperkt is.

Wel of niet beleggen in bitcoin?

Er zijn steeds meer mensen en bedrijven bezig met cryptocurrencies en blockchain. Daarnaast zijn ook bekende namen als Facebook, Twitter en Microsoft bezig met cryptocurrencies. itcoin is de allereerste cryptovaluta en wordt door velen nog steeds gezien als meest interessante belegging. Op cryptocurrency handelsbeurzen wordt er nog altijd het meest gehandeld in BTC (soms ook afgekort als XBT). Over het algemeen geldt dat wanneer de BTC koers stijgt dat de altcoins meegaan, en hetzelfde geldt bij een daling.

Is bitcoin een goede investering?

Door steeds meer beleggersgroepen wordt bitcoin gezien als een goede maar risicovolle investering. De Nederlander Willem Middelkoop ziet bitcoin zelfs als het ‘nieuwe’ goud:

Willem Middelkoop is al jaren uitgesproken over beleggen in goud. Maar ook de bitcoin heeft nu zijn interesse gewekt. Steeds meer bedrijven accepteren bitcoins als betaalmiddel.

In België zijn zelfs twee zogeheten ‘bitcoinsteden’. Namelijk Gent Bitcoinstad en Ieper Bitcoinstad. In beide steden is het mogelijk om bijvoorbeeld te dineren en vervolgens met bitcoins te betalen. Je kan in verschillende steden ook bitcoin kopen met cash.

Bitcoin FAQ

Hieronder behandelen we in het kort de meest gestelde vragen over het aanschaffen van bitcoins. Mis je een vraag of heb je een toevoeging? Neem dan gerust contact met ons op en wij zullen je wens behandelen.

Hoe kun je bitcoin kopen?

Middels Bancontact, een zichtrekening of kredietkaart is het erg eenvoudig om bitcoins te kopen. Eigenlijk wissel je jouw euro’s om voor bitcoins bij bitcoin wisselkantoren.

Wanneer moet je bitcoin kopen?

De maand november is in het verleden de beste maand gebleken om bitcoin te kopen. Je kunt ook kijken naar de dollar cost averaging strategie.

Waar kun je bitcoins kopen?

Je kunt bitcoins kopen bij zogeheten bitcoin brokers. Dit zijn speciale websites waar je niet alleen bitcoin maar ook andere cryptomunten kunt aanschaffen.

Leave a Reply