Ethereum kopen

In dit artikel leer je hoe Ethereum kopen stap-voor-stap in zijn werk gaat. De ether (ETH) is na bitcoin (BTC) de grooste cryptomunt van de wereld.

Waar kan ik in België Ethereum kopen?

Je kan Ethereum bij een groot aantal partijen kopen. Deze partijen zijn in twee categorieën op te delen: exchanges en brokers. Bij brokers zit er een tussenpersoon tussen exchanges en de koper. Dit maakt de aankoop een stuk makkelijker.

NaamAantal coinsLink
1Bitvavo58bitvavo.com
2LiteBit53litebit.eu
3Bitmymoney3bitmymoney.com

In het bovenstaande overzicht staan een aantal partijen waarbij ether kan worden ingekocht. Allen beschikken over een uitstekende reputatie.

Voornamelijk Nederlandse bedrijven faciliteren in België de handel in ether. Bij al deze platformen is het mogelijk om middels je zichtrekening, Bancontact of kredietkaart een storting te doen. Mocht de bovenstaande tabel vragen oproepen, laat dan vooral een reactie op deze pagina achter. Het is ook mogelijk om ons per mail te benaderen. Wij proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Het is mogelijk om via de bovengenoemde partijen veilig ETH te kopen. Uiteraard verdienen deze partijen hierop door een extra bedrag bovenop de inkoopprijs te vragen. Dit is vergelijkbaar met transactie- en servicekosten. Hierdoor verschilt de aankoopprijs per partij. Daarnaast kunnen de extra kosten afhankelijk zijn van de hoeveelheid die wordt ingekocht.

De extra kosten worden vaak niet apart weergegeven omdat deze vaak bij de inkoopprijs zijn inbegrepen. Hierdoor is het raadzaam om de prijzen bij verschillende partijen met elkaar te vergelijken.

Wat is Ethereum?

Om gebruik te maken van de decentrale supercomputer, dienen gebruikers een soort brandstof te gebruiken, de brandstof (en ook valuta) wordt ether (ETH) genoemd. In dit artikel lees je alle info over het Ethereum-netwerk en hoe je veilig ethers kunt kopen.

Ethereum is de naam van een netwerk dat functioneert als een decentrale supercomputer. De technologie is gebaseerd op dezelfde blockchain-technologie als die van bitcoin, maar kent meer toepassingen dan ‘alleen’ een cryptovaluta.

Ethereum is eigenlijk geen cryptovaluta op zich. Ethereum is ontwikkeld als flexibele infrastructuur en niet specifiek ontworpen voor geldtransacties. Je kunt er namelijk applicaties mee uitbouwen die geschreven worden met de programmeertaal Solidity. Het is een relatief makkelijke programmeertaal. Daarnaast heb je de token achter ethereum, namelijk ether. Ethereum is flexibeler dan andere cryptonetwerken omdat het mogelijk is om hier als gebruiker een veel bredere toepassing voor te vinden. Ether kan gebruikt worden als betaalmiddel, maar het netwerk biedt daarnaast ook de mogelijkheid tot programmeren.

Binnen het Ethereum-netwerk kun je een gedecentraliseerd systeem ontwikkelen. Hierdoor komt er geen gezaghebbende of derde partij aan te pas en dient enkel de blockchain als controlemethode. Banken worden hiermee als het ware vervangen door technologie. Transacties worden hierdoor niet alleen goedkoper, maar ook een stuk sneller. Ethereum maakt het mogelijk om een decentraal financieel systeem en/of transparante peer-to-peereconomie op te bouwen.

Smart Contracts

Ook maakt het netwerk gebruik van zogeheten smart contracts. Dit is een overeenkomst die werkbaar is zónder menselijke invloeden. Deze contracten kennen hun basis in de blockchain, waarin acties zijn verweven met bepaalde voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een smart contract voor het huren van een woning. Wanneer er huur wordt overgemaakt, ontvang de huurder automatisch een sleutel. Wanneer de huurder deze sleutel vervolgens niet ontvangt, wordt de huur automatisch teruggestort. Dit gebeurt dan middels een smart contract, zonder enig menselijke handeling.

Deze slimme contracten maken het mogelijk om een gedecentraliseerde applicatie te ontwikkelen. Hier komen geen servers of datacentra aan te pas. Deze applicaties functioneren enkel door de slimme contracten, die werken middels de blockchain technologie. Bitcoin doet eigenlijk precies hetzelfde, maar dan specifiek gericht op geldtransacties. Ethereum heeft nog veel meer toepassingen dan dat. In theorie zou dit kunnen leiden tot een gedecentraliseerde, autonome organisatie. Dit wordt ook wel een DOA genoemd. Slimme contracten vormen hierin de basis van de organisatie. De klassieke bedrijfsstructuur (denk aan aandeelhouders e.d.) wordt dan volledig losgelaten.

Hoe kan ik Ethereum kopen?

Neem de volgende stappen op ether te kopen:

  1. Open een account bij een cryptoplatform. Bijvoorbeeld BTC Direct uit Nijmegen.
  2. Verifieer je identiteit.
  3. Start een order voor het kopen van ethers en betaal middels Bancontact.
  4. Voilà je bent nu in het bezit van ethers!

Vaak worden ethers opgeslagen in je beursaccount. Deze is vaak ingebouwd bij de partij waarbij je ze aankoopt. Echter dien je deze soms apart te installeren. Wanneer je de ethers in bezit hebt, kun je ook andere cryptomunten aankopen. Je kunt er ook voor te kiezen om je ethers te bewaren in een hardware wallet. Dit is een veilige manier van opslaan en wordt ook wel de ‘hodl-strategie’ genoemd.

Lees onze recensies over:

Ethereum kopen of niet?

Voordat je ethereum gaat kopen, is het goed om bij jezelf na te gaan hoeveel euro je wil investeren. Investeren in cryptocurrency is zeer risicovol omdat de waarde enorm kan schommelen. Je investering kan leiden tot winst, maar ook tot verlies. Investeer hierom dan ook nooit meer dan dat je bereid bent te verliezen. Het is bij verschillende partijen mogelijk om vanaf relatief lage bedragen te investeren. Zo kun je bij het Nederlandse platform BTC Direct al investeren vanaf drie tientjes. Wanneer je hebt besloten hoeveel geld je wil investeren, houd dan goed de koers in de gaten. Zo kun je een goed moment afwachten om te investeren.

Ook is het belangrijk een broker te kiezen die aansluit bij jouw wensen. De meest veilige manier om ether te kopen, is door een partij te kiezen waarbij je middels Bancontact kunt betalen. Bij sommige partijen dien je een aparte ethereum wallet te installeren. Houd hierbij de volgende regel in het oog: de ethers zijn pas in jouw bezit wanneer je in beheer bent van jouw eigen wallet. Houd daarnaast rekening met de volgende zaken:

  • indien je meerdere cryptomunten wil kopen, houd hier dan rekening mee als het gaat om de keuze voor een broker;
  • indien je ondersteuning wenst, kies dan voor een iets duurdere partij. Deze bieden namelijk vaak een (Nederlandstalige) klantendienst;
  • verdiep je in de verschillende partijen. Bekijk reviews en beoordelingen en laat je niet afschrikken wanneer er één negatieve recensie tussen staat;
  • vergelijk verschillende brokers. Veel cryptoinvesteerders kopen bij verschillende partijen.

De eerder genoemde partijen maken het erg makkelijk en toegankelijk om te investeren in ethereum. Houd rekening met de bovenstaande tips. Zo kun je op een veilige manier investeren, middels een broker die bij je past.

De eerder genoemde partijen maken het erg makkelijk en toegankelijk om te investeren in ethereum. Houd rekening met de bovenstaande tips. Zo kun je op een veilige manier investeren, middels een broker die bij je past.

Is Ethereum anoniem?

Ethereum maakt gebruik van de blockchain-technologie, wat in feite een openbaar grootboek is. Hierdoor zijn alle uitgevoerde transacties voor iedereen zichtbaar. Echter staan hier geen namen en adressen bij vermeld, wat Ethereum pseudoniem maakt. Met enige technische kennis valt de identiteit achter een ethereumadres te achterhalen. Daarnaast weten brokers en exchanges vaak wie er achter een bepaald ethereumadres zit.

Het is mogelijk om Ethereum anoniem te gebruiken wanneer een gebruiker dit slim inricht. Zo kunnen een goed beveiligd besturingssysteem en een VPN-verbinding ervoor zorgen dat de identiteit moeilijk te achterhalen is. Echter maken deze trucjes het nooit onmogelijk.

Hoe wordt de Ethereum prijs bepaald?

De prijs van ether wordt simpelweg bepaald door vraag en aanbod. Internationale beurzen waarop cryptovaluta worden verhandeld, werken in wezen niet anders dan reguliere aandelenbeurzen. De actuele Ethereum koers wordt elke 30 seconden ververst.

Jaarlijks komen er achttienmiljoen nieuwe ethers in omloop, verder zit er geen limiet aan ethers. Hierdoor kunnen er oneindig veel munten in omloop worden gebracht. Dit maakt ethereum gevoelig voor inflatie. Mede hierom voert ethereum een inflatoir monetair beleid. Ook is de koersonwikkeling van ethereum relatief moeilijk te voorspellen. Dit komt doordat ethereum buiten geldtransacties ook anders inzetbaar is.

Cryptomunten hebben waarde omdat deze gebruikt kunnen worden als betaalmiddel of andere specifieke toepassing. Cryptovaluta hebben kenmerken van geld, maar berusten niet op (tastbare) waarde zoals goud of vertrouwen in centrale autoriteit. Net zoals bij andere valuta geldt: het vertrouwen en de bereidheid vanuit het publiek om dit betaalmiddel te accepteren, bepaalt de waarde. Dit kan in het geval van cryptovaluta gemeten worden op basis van gebruikers, verkopers en ondernemingen.

Hoe worden ethers gecreëerd?

Ethers worden gecreëerd door een proces dat mining heet. Mining is niets anders dan het oplossen van een ingewikkelde rekensom. Hierbij wordt de rekenkracht van een computer gebruikt. Voor het oplossen van een rekensom krijgt de miner een bepaalde beloning. Voor Ethereum geldt dat dit 5 ETH per opgeloste som is!

Ethereum mining is tegenwoordig een complete bedrijfstak geworden, welke vooral in China en IJsland groot is. Dit komt doordat de elektriciteitskosten in die landen relatief laag zijn. Wanneer de ‘som’ is opgelost, krijgt de miner het recht om alle transacties die worden gedaan te noteren. Deze worden vervolgens gebundeld in een block (een soort blad) en voegt deze vervolgens toe aan de blockchain.

Wel of geen Ethereum kopen?

De potentie van Ethereum is enorm, maar daarmee ook afhankelijk van het aantal partijen dat interesse toont. Dit maakt de munt lastig op waarde in te schatten. Hierdoor fluceert de ethereumkoers flink. Beleggen in ethereum is dan ook risicovol. Bij stijging van de koers kun je enorm profiteren, maar bij daling heb je kans je gehele investering te verliezen. Houd hier te allen tijde rekening mee.

Ook heerst er binnen Ethereum hetzelfde probleem als waar andere cryptocurrency’s mee worstelen, namelijk schaalbaarheid. Elke transactie en slim contract moet onafhankelijk, gedecentraliseerd verwerkt worden. Dit werkt niet efficiënt, waardoor transacties tijdrovend zijn. Dit is een nadeel ten opzichte van bestaande valuta. Toch heeft ethereum een brede en flexibele inzet, wat de potentie groot maakt. Dit maakt de munt nog steeds aantrekkelijk.

Het Ethereum-platform ontwikkelt zich en hierdoor kunnen er steeds meer en snellere transacties plaatsvinden. Veel bedrijven zijn geïnteresseerd in het platform door het tal aan technologische mogelijkheden die de Ethereum-blockchain biedt. Hoe meer bedrijven interesse (blijven) tonen, hoe sneller de prijs zal stijgen. Dit is ook wat we tot nu toe nog steeds zien.