Litecoin (LTC) is een altcoin die bedacht en ontwikkeld is door Charlie Lee, een ex-medewerker van het Amerikaanse technologiebedrijf Google. Lee wilde een verbeterde versie van bitcoin op de markt brengen.
Litecoin maakt gebruik van dezelfde blockchain-technologie als die van bitcoin. Er komt bij deze cryptovaluta dan ook geen derde of gezaghebbende partij aan te pas. Litecoin bestaat sinds 2011 en was de eerste alternatieve cryptocurrency naast bitcoin. Omdat litecoin een van de bekendere cryptovaluta’s is, wordt de munt al op verschillende plekken geaccepteerd als betaalmiddel. Op deze pagina leggen we uit wat litecoin precies is en hoe je veilig litecoin kunt kopen.
Waar kan ik litecoin kopen?
In België zijn er een aantal partijen waarbij je LTC kunt aanschaffen. Deze partijen zijn op te delen in twee verschillende categorieën, namelijk brokers en exchanges. In het onderstaande overzicht is er onderscheid gemaakt tussen verschillende bedrijven. Allen hebben een goede beoordeling en een betrouwbare reputatie.
Overigens zijn het voornamelijk Nederlandse bedrijven die de handel in litecoin faciliteren. Gelukkig is het bij al deze partijen mogelijk om via een zichtrekening met Bancontact of een kredietkaart te betalen.
- BLOX
- BTC Direct
- Coinbase
- LiteBit
- SATOS
Roept de bovenstaand tabel vragen op? Laat dan een vraag achter in de reacties op deze pagina. Wij streven ernaar deze zo snel mogelijk te beantwoorden. Het is daarnaast ook mogelijk om ons per mail te benaderen.
De bovenstaande partijen bieden de mogelijkheid om betrouwbaar LTC te kunnen kopen of verkopen. Het verdienmodel van deze bedrijven berust op een kleine ‘fee’ bovenop het bedrag waarvoor litcoins worden ingekocht. Dit is vergelijkbaar met transactie- en servicekosten. De prijs per aankoop verschilt per partij. Mogelijk heeft de hoeveelheid litecoins die je koopt ook invloed op de hoeveelheid fee die je betaalt.
Fee wordt niet altijd apart weergegeven, omdat deze vaak bij de verkoopprijs mee zit inbegrepen. Het is hierom verstandig om prijzen tussen verschillende partijen te vergelijken.
Wat is litecoin?
Litecoin is een digitale valuta, waardoor deze enkel bestaat uit data en niet fysiek tastbaar is. Toch heeft deze digitale munt waarde omdat je er diensten en producten mee kunt aanschaffen. De koers van litecoin kan worden bekeken in de actuele litecoin koers. De waarde van litecoin schommelt van dag tot dag. Dit maakt dat investeren in deze cryptovaluta risicovol is.
Experts zien litecoin als een serieuze concurrent en alternatief voor bitcoin. Het maakt gebruik van dezelfde blockchain-technologie, maar heeft ten opzichte van bitcoin een aantal technische verbeteringen. Zo is de transactietijd van circa 2 tot 3 minuten een stuk lager dan die van bitcoin. Hier is de transactietijd namelijk ongeveer 10 minuten. Ook kan er sneller gemined worden. Mede hierdoor zijn de transactiekosten lager dan die van bitcoin.
Litecoin kan net als bitcoin gemined worden. In totaal zijn dat 84 miljoen litecoins. Deze zullen naar inschatting rond 2070 allemaal gemined zijn. In totaal kunnen dit vier keer zoveel litecoins zijn dan bitcoins. Hierom zal de prijs van litecoin lager zijn dan die van bitcoin. Om litecoin te kunnen minen, dient er een ander algoritme gebruikt te worden dan die van bitcoin. Dit algoritme noemt men scrypt. Dit is een minder complex algoritme waardoor minen sneller gaat.
Hoe kan ik litecoin kopen?
Litecoin kopen in vier stappen:
- Registreer je bij een cryptobeurs die litecoin verkoopt, of download een crypto-applicatie voor je GSM.
- Stort een tegoed in euro’s met bij voorkeur Bancontact of een kredietkaart.
- Wissel je tegoed om van euro’s naar LTC.
- Houd de Litecoin koers in de gaten en voilà!
Gekochte litecoins worden vaak bijgeschreven in je beursaccount. Meestal kan dit bij dezelfde partij waarbij je hebt ingekocht. Echter faciliteert niet elke partij dit, waardoor je mogelijk je litecoin wallet elders moet aanmaken. Wanneer je litecoins ingekocht hebt, kun je ervoor kiezen om ook in andere cryptovaluta te handelen. Het is mogelijk om de ingekochte cryptomunten te bewaren op een veilige plek. Dit kan bijvoorbeeld een hardware wallet zijn. Dit wordt ook wel de ‘HODL-strategie’ genoemd.
Investeren in litecoin?
Als allereerst is het belangrijk om voorafgaand te bepalen voor hoeveel euro je litecoin wil kopen. Investeren in cryptocurrency is risicovol. Dit komt doordat de waarde van litecoin, net zoals bij andere cryptovaluta, erg fluctueert. Je loopt risico om verlies te maken op je investering. Hierdoor kun je beter niet meer investeren dan dat je bereid bent te verliezen. Bij een aantal partijen kan je al vanaf een relatief laag bedrag investeren. Dit kan bijvoorbeeld bij het Nederlandse platform BTC Direct.
Heb je besloten hoeveel geld je precies wil investeren? Houd dan de koers van litecoin scherp in de gaten. Op die manier kun je een goed moment afwachten om te investeren.
Soort platform
Wanneer u van plan bent om litecoins te kopen, is het belangrijk om voor een platform te kiezen dat goed bij uw wensen aansluit. De veiligste manier om cryptogeld aan te schaffen, is middels Bancontact. Sommige partijen bieden een account met een eigen litecoinwallet, bij andere partijen dien je deze extern te installeren. Dit is echter bij de meeste partijen niet zo. Let wel: je bent pas écht eigenaar van de litecoins wanneer deze in eigen beheer zijn. Dit betekent dat je jouw eigen wallet beheert. Houd daarnaast rekening met de volgende zaken:
- Wanneer u naast LTC andere cryptomunten wil kopen, houd hier dan rekening mee in het kiezen voor een platform.
- Besef dat een duurdere partij meestal een betere dienst biedt. Hierbij kunt u denken aan een klantendienst die rustig de tijd voor u neemt.
- Verdiep uzelf in de verschillen tussen diverse platformen. Lees reviews en beoordelingen, maar laat u niet afschrikken wanneer er één negatieve review tussen staan.
- Vergelijk verschillende aanbieders met elkaar. Litecoin-gebruikers kopen namelijk bij verschillende partijen.
De eerder genoemde partijen maken het erg toegankelijk als het gaat om litecoin kopen. Maak gebruik van de bovenstaande tips. Hierdoor kan je veilig en makkelijk litecoins inkopen, bij de broker die het beste bij jouw persoonlijke wensen past.
Is litecoin anoniem?
Er wordt vaak beweerd dat litecoin-transacties anoniem zijn, dit is niet juist. De blockchain is namelijk een openbaar grootboek, welke voor iedereen zichtbaar is. Elke gemaakte transactie kan door iedereen worden ingezien. Er zijn geen namen of adresgegevens in te zien, maar het litecoin-adres is te allen tijde te achterhalen. Litecoin is daarom pseudoniem. Daarnaast weten de brokers en exchanges vaak wie er achter een bepaald ontvangstadres zit.
Hoe wordt de litecoin prijs bepaald?
De prijs van LTC wordt door verschillende factoren bepaald. De meest voor de hand liggende factor is simpelweg vraag en aanbod. Litecoins worden verhandeld op verschillende beurzen. Bij dit soort beurzen zoeken sommige litecoinbezitters naar een koper. Zodra zij een overeenkomst hebben over de prijs, ontstaat er een ‘nieuwe’ prijs. Hierdoor is de actuele prijs van litecoin simpelweg de laatst verhandelde prijs op een beurs.
Over het algemeen reageert de litecoinkoers goed op ‘slecht’ nieuws vanuit de reguliere economie. Wanneer er bijvoorbeeld een grote bank op omvallen staat, is dit vaak van positieve invloed op de litecoinkoers. Steeds meer beleggers zien litecoin dan ook als digitaal goud. Goud houdt namelijk vaak zijn waarde vast in tijden van economische achteruitgang. Dit zien we bij cryptovaluta vaak ook.
Hoe worden litecoins gemaakt?
In sommige opzichten is litecoin vergelijkbaar met goud, zo ook het winnen ervan. Natuurlijk worden litecoins niet gewonnen uit een fysieke goudmijn, maar uit een online proces dat mining genoemd wordt. Dit is simpelweg het oplossen van een complexe rekensom, waarvoor de rekenkracht van een computer wordt ingezet. Wie zo’n rekensom als eerst oplost, krijgt een bepaald aantal litecoins. Dit noemen ze ook wel een block reward. Deze beloning wordt om de vier jaar gehalveerd. De meest recente halvering is in afgelopen augustus geweest. Hier is hij verlaagd naar 12,5 litecoins per opgeloste rekensom.
Tegenwoordig is mining een gespecialiseerde bedrijfstak, welke vooral populair is in landen als China en IJsland. Dit komt omdat de stroom hier relatief goedkoop is. Wanneer een miner een rekensom heeft opgelost, krijgt de miner naast de ontvangen litecoins ook een transactiefee. Dit is een bijdrage die wordt geleverd bij elke litecointransactie. Dit vormt samen met de LTC de totale beloning voor het minen.
Wel of niet investeren in litecoin?
De industrie rondom cryptocurrency en blockchain worden steeds groter. Er is een flinke hype geweest rondom litecoin. Hierom was litecoin een van de beter presterende cryptomunten. Echter is de koers van de munt sinds de halvering van afgelopen augustus flink gedaald. Dit komt omdat het minen door de halvering minder winstgevend is. Hierdoor haken miners af. Toch is de munt in vergelijking met 2019 nog altijd wel stijgende.