Litecoin kopen in 2020

Litecoin (LTC) is een altcoin die bedacht en ontwikkeld is door Charlie Lee, een ex-medewerker van het Amerikaanse technologiebedrijf Google. Lee wilde een verbeterde versie van bitcoin op de markt brengen. Litecoin maakt gebruik van dezelfde blockchain-technologie als die van bitcoin. Er komt bij deze cryptovaluta dan ook geen enkele derde of gezaghebbende partij aan te pas. Litecoin bestaat sinds 2011 en behoort tot een van eerste cryptovaluta. Omdat litecoin een van de bekendere cryptovaluta is, worden de coins al op verschillende plekken geaccepteerd als betaalmiddel. Op deze pagina leggen we uit wat litecoin is en hoe je veilig litecoin kunt kopen.

Waar kan ik litecoin online kopen?

In België zijn er een aantal partijen waarbij je LTC kunt aanschaffen. Deze partijen zijn op te delen in twee verschillende categorieën, namelijk brokers en exchanges. In het onderstaande overzicht is er onderscheid gemaakt tussen verschillende bedrijven. Allen hebben een goede beoordeling en een betrouwbare reputatie.

Overigens zijn het voornamelijk Nederlandse bedrijven die de handel in litecoin faciliteren. Gelukkig is het bij al deze partijen mogelijk om via een zichtrekening met Bancontact of een kredietkaart te betalen.

NaamOmschrijving
BLOXHandige trading app voor iOS en Android
BTC DirectCoins in eigen beheer
SATOSCoins in eigen beheer
LiteBitSoort van exchange

Roept de bovenstaand tabel vragen op? Laat dan een vraag achter in de reacties op deze pagina. Wij streven ernaar deze zo snel mogelijk te beantwoorden. Het is daarnaast ook mogelijk om ons per mail te benaderen.

De bovenstaande partijen bieden de mogelijkheid om betrouwbaar LTC te kunnen kopen of verkopen. Het verdienmodel van deze bedrijven berust op een kleine ‘fee’ bovenop het bedrag waarvoor litcoins worden ingekocht. Dit is vergelijkbaar met transactie- en servicekosten. De prijs per aankoop verschilt per partij. Mogelijk heeft de hoeveelheid litecoins die je koopt ook invloed op de hoeveelheid fee die je betaalt. Fee wordt niet altijd apart weergegeven, omdat deze vaak bij de verkoopprijs mee zit inberekend. Het is hierom verstandig om prijzen tussen verschillende partijen te vergelijken.

Wat is litecoin?

Litecoin is een digitale valuta, waardoor deze enkel bestaat uit data en niet fysiek tastbaar is. Toch heeft deze digitale munt waarde omdat je er diensten en producten mee kunt aanschaffen. De koers van litecoin kan worden bekeken in de actuele litecoin koers. De waarde van litecoin schommelt van dag tot dag. Dit maakt dat investeren in deze cryptovaluta risicovol is.

Litecoin wordt door vele experts gezien als een alternatief voor bitcoin. Het maakt gebruik van dezelfde blockchain-technologie, maar heeft ten opzichte van bitcoin een aantal technische verbeteringen. Zo is de transactietijd van circa 2 tot 3 minuten een stuk lager dan die van bitcoin. Hier is de transactietijd namelijk ongeveer 10 minuten. Ook kan er sneller gemined worden. Mede hierdoor zijn de transactiekosten lager dan die van bitcoin.

Litecoin kan net als bitcoin gemined worden. In totaal zijn dat 84 miljoen litecoins. Deze zullen naar inschatting rond 2070 allemaal gemined zijn. In totaal kunnen dit vier keer zoveel litecoins zijn dan bitcoins. Hierom zal de prijs van litecoin lager zijn dan die van bitcoin. Om litecoin te kunnen minen, dient er een ander algoritme gebruikt te worden dan die van bitcoin. Dit algoritme noemt men Scrypt. Dit is een minder complex algoritme waardoor minen sneller gaat.

Hoe kan ik litecoin kopen?

Er zijn vier eenvoudige stappen nodig om litecoin te kunnen kopen:

  1. ga naar een van de volgende websites en meld jezelf aan: BTC Direct, LiteBit of Bitvavo;
  2. bij de gekozen partij verifieer je je identiteit;
  3. maak via Bancontact of bankoverschrijving geld over naar je litecoinrekening;
  4. koop met het gestorte geld litecoins bij de gekozen partij.

Gekochte cryptocurrency worden bewaard in je beursaccount. Meestal kan dit bij dezelfde partij waarbij je hebt ingekocht. Echter faciliteert niet elke partij dit, waardoor je mogelijk je litecoinwallet elders moet installeren. Wanneer je litecoins ingekocht hebt, kun je ervoor kiezen om ook in andere cryptovaluta te handelen. Het is mogelijk om de ingekochte cryptomunten te bewaren op een veilige plek. Dit kan bijvoorbeeld in een hardware wallet. Dit wordt ook wel de ‘hodl-strategie’ genoemd.

Hoe kan ik veilig litecoin kopen?

Als allereerst is het belangrijk om voorafgaand te bepalen voor hoeveel euro je litecoin wil kopen. Investeren in cryptocurrency is risicovol. Dit komt doordat de waarde van litecoin, net zoals bij andere cryptovaluta, erg fluctueert. Je loopt risico om verlies te maken op je investering. Hierdoor kun je beter niet meer investeren dan dat je bereid bent te verliezen. Bij een aantal partijen kan je al vanaf een relatief laag bedrag investeren. Dit kan bijvoorbeeld bij het Nederlandse platform BTC Direct. Heb je besloten hoeveel geld je precies wil investeren? Houd dan de litecoinkoers goed in de gaten. Op die manier kun je een goed moment afwachten om te investeren.

Soort broker

Wanneer je litecoins wil kopen, is het belangrijk om voor een broker te kiezen die bij je past. De meest veilige manier om dit te doen, is bij een partij waarbij het mogelijk is om middels Bancontact te betalen. Sommige partijen bieden een account met een eigen litecoinwallet, bij andere partijen dien je deze extern te installeren. Dit is echter bij de meeste partijen niet zo. Let wel: je bent pas écht eigenaar van de litecoins wanneer deze in eigen beheer zijn. Dit betekent dat je jouw eigen wallet beheert. Houd daarnaast rekening met de volgende zaken:

  • wanneer je naast LTC andere cryptomunten wil kopen, houd hier dan rekening mee in het kiezen voor een broker;
  • besef dat een duurdere partij meestal een betere service biedt. Hierbij kun je denken aan een klantenservice die de tijd voor je neemt;
  • verdiep je in de verschillen tussen diverse brokers. Lees reviews en beoordelingen, maar laat je niet afschrikken wanneer er één negatieve review tussen staan;
  • vergelijk verschillende aanbieders met elkaar. Litecoingebruikers kopen namelijk bij verschillende partijen.

De eerder genoemde partijen maken het erg toegankelijk als het gaat om litecoin kopen. Maak gebruik van de bovenstaande tips. Hierdoor kan je veilig en makkelijk litecoins inkopen, bij de broker die het beste bij jouw persoonlijke wensen past.

Hoe anoniem is litecoin?

Er wordt vaak beweerd dat litecointransacties anoniem zijn. Echter is het tegendeel waar. De blockchain is namelijk een openbaar grootboek, welke voor iedereen zichtbaar is. Elke gemaakte transactie kan door iedereen worden ingezien. Hier zijn geen namen of adresgegevens in te zien, maar het litecoinadres is te allen tijde te achterhalen. Litecoin is daarom pseudoniem. Daarnaast weten de brokers en exchanges vaak wie er achter een bepaald litecoinadres zit.

Toch is de munt ook anoniem te gebruiken wanneer een litecoingebruiker bepaalde zaken slim inricht. Wanneer er namelijk gebruik wordt gemaakt van een VPN-verbinding en een goed beveiligd besturingssysteem, is het voor een andere partij lastig om de identiteit te achterhalen. Echter is dit nooit onmogelijk.

Hoe wordt de litecoin prijs bepaald?

De prijs van LTC wordt door verschillende factoren bepaald. De meest voor de hand liggende factor is simpelweg vraag en aanbod. Litecoins worden verhandeld op verschillende beurzen. Bij dit soort beurzen zoeken sommige litecoinbezitters naar een koper. Zodra zij een overeenkomst hebben over de prijs, ontstaat er een ‘nieuwe’ prijs. Hierdoor is de actuele prijs van litecoin simpelweg de laatst verhandelde prijs op een beurs.

Over het algemeen reageert de litecoinkoers goed op ‘slecht’ nieuws vanuit de reguliere economie. Wanneer er bijvoorbeeld een grote bank op omvallen staat, is dit vaak van positieve invloed op de litecoinkoers. Steeds meer beleggers zien litecoin dan ook als digitaal goud. Goud houdt namelijk vaak zijn waarde vast in tijden van economische achteruitgang. Dit zien we bij cryptovaluta vaak ook.

Hoe worden litecoins gemaakt?

In sommige opzichten is litecoin vergelijkbaar met goud, zo ook het winnen ervan. Natuurlijk worden litecoins niet gewonnen uit een fysieke goudmijn, maar uit een online proces dat mining genoemd wordt. Dit is simpelweg het oplossen van een complexe rekensom, waarvoor de rekenkracht van een computer wordt ingezet. Wie zo’n rekensom als eerst oplost, krijgt een bepaald aantal litecoins. Dit noemen ze ook wel een block reward. Deze beloning wordt om de vier jaar gehalveerd. De meest recente halvering is in afgelopen augustus geweest. Hier is hij verlaagd naar 12,5 litecoins per opgeloste rekensom.

Tegenwoordig is mining een gespecialiseerde bedrijfstak, welke vooral populair is in landen als China en IJsland. Dit komt omdat de stroom hier relatief goedkoop is. Wanneer een miner een rekensom heeft opgelost, krijgt de miner naast de ontvangen litecoins ook een transactiefee. Dit is een bijdrage die wordt geleverd bij elke litecointransactie. Dit vormt samen met de LTC de totale beloning voor het minen.

Wel of niet investeren in litecoin?

De industrie rondom cryptocurrency en blockchain worden steeds groter. Er is een flinke hype geweest rondom litecoin. Hierom was litecoin een van de beter presterende cryptomunten. Echter is de koers van de munt sinds de halvering van afgelopen augustus flink gedaald. Dit komt omdat het minen door de halvering minder winstgevend is. Hierdoor haken miners af. Toch is de munt in vergelijking met 2019 nog altijd wel stijgende.