Binance neemt CoinMarketCap voor onbekend bedrag over

Terwijl de traditionele financiële markten in de ban zijn van het coronavirus, vindt er in de cryptowereld een van de grootste overnames in tijden plaats. Binance, de grootste cryptocurrency exchange van dit moment, heeft een overeenkomst bereikt om CoinMarketCap (CMC) over te nemen. Dat bericht het bedrijf op zijn website.

Het nieuws komt Changpeng Zhao, de oprichter en CEO van Binance zegt in een interview dat Binance en CMC erg op elkaar lijken. Beide zijn volgens hem namelijk aanbieders van ‘access-to-crypto’ en delen de visie om cryptocurrencies voor iedereen toegankelijk te maken.

De overname stelt ons in staat om op elkaars sterke punten voort te bouwen, verder te groeien en de sector transparanter te maken.

Binance CEO Changpeng Zhao

Binance en CoinMarketCap hebben hoogstwaarschijnlijk een paar maanden met elkaar onderhandeld. Vorige maand ging het gerucht dat Binance honderden miljoen dollars over zou hebben voor de populaire ranking-website. Het genoemde bedrag zou tussen de 300 en 400 miljoen dollar liggen.

De CEO van Binance heeft aangegeven dat hij geen uitspraken kan doen over de hoogte van het overnamebedrag. Dit komt omdat er door beide partijen een non-disclosure agreement (geheimhoudingsverklaring) is getekend.

CMC blijft zelfstandig opereren

Hoewel de bedrijven nauwer gaan samenwerken, zal CMC blijven opereren als een zelfstandige identiteit. Zhao benadrukte nog eens extra dat de onafhankelijkheid van CMC na de overname niet zal veranderen.

Binance heeft geen invloed op de ranglijst van CoinMarketCap. CoinMarketCap blijft zich inzetten voor het leveren van de meest accurate, tijdige en kwalitatief hoogstaande gegevens in de industrie en profiteert tegelijkertijd van de expertise en van ons als cryptobeurs.

Binance CEO Changpeng Zhao

Opvallend: er heeft direct een herstructureringen binnen de CoinMarketCap organisatie plaatsgevonden. Brandon Chez, de oprichter en CEO van de website, treedt per direct af en maakt plaats voor Carylyne Chan.

Chan is op dit moment Chief Strategy Officer (CSO) van het bedrijf. Oprichter Chez blijft overigens nog wel adviseur, iets wat vaker gebeurd bij bedrijfsovernames.

Los van de herstructurering zullen er geen grote veranderingen plaatsvinden in het team van CoinMarketCap. Voor de rest blijft iedereen en zijn teamleden erg enthousiast over de samenwerking.

Interim CEO Carylyne Chan

Volgens de nieuwe tijdelijke CoinMarketCap CEO krijgt Binance ook geen invloed op de projecten en cryptocurrency’s die op de website worden vernoemd. Daarnaast zal CMC ook zijn huidige regels omtrent het toevoegen van nieuwe projecten en cryptocurrency’s voorlopig niet aanpassen.

Betekenis van de overname

Ondanks dat Binance pas sinds 2017 bestaat is het een van de snelst groeiende cryptobedrijven. Het mag zichzelf dan ook de grooste cryptobeurs van de wereld noemen en laat concurrenten als het Amerikaanse Kraken en Europese Bitstamp ver achter zich.

De vraag is dan ook of er straks nog cryptobedrijven zijn die de concurrentie met Binance überhaupt aankunnen en of een monopolist wenselijk is voor de decentrale cryptowereld.