Chinese financiële waakhond waarschuwt voor manipulatieve cryptobeurzen

De National Internet Finance Association of China (NIFA) waarschuwt voor manipulatieve cryptobeurzen. De financiële waakhond heeft een duidelijke stijging van dit soort beurzen geconstateerd.

Donderdag kwam de financiële waakhond met een rapport naar buiten, hierin geeft het aan dat buitenlandse cryptobeurzen hun handelsvolume hebben ‘vervalst’. Daarnaast zegt de organisatie nog een ‘opvallend’ iets te hebben waargenomen: volgens de waakhond vergelijken cryptobeurzen bitcoin en andere cryptomunten met safe haven assets als goud en zilver. Iets wat volgens NIFA dus niet klopt.

Despite the relatively low price and small market value, there have been massive trading volumes. The trading platforms have created the “false prosperity” in the crypto trading market by tempering statistics and using robots to increase trading volume. Some platforms have completely made up trading volume by copying other exchanges.

De autoriteit beschuldigt de handelsplatforms ook van het misleiden van investeerders door te beweren dat digitale valuta’s zelfs veiliger zijn dan goud en zilver om de volatiliteit op de internationale financiële markt te verzachten.

After tricking investors into investing in crypto, some exchanges will manipulate the market through a range of trading techniques to take the investors’ assets.

Beurzen kunnen bijvoorbeeld beleggers ervan weerhouden om te handelen door hun systemen af te sluiten, activa te bevriezen of een systeemstoring op te zetten. Sommige beleggers zouden niet in staat zijn om een positie te sluiten en veel verliezen te lijden, vooral voor degenen die handelen met een hoge leverage.

Safe haven assets

De redenering van de waakhond is dat cryptocurrency’s erg volatiel zijn (wat overigens klopt). Toch zijn traditionele safe haven assets, zoals goud en zilver, in het begin van de coronacrisis enorm in waarde gedaald. Dit wel echter niet zeggen dat zij geen safe haven meer zijn. De tijdsperiode waarin dit gebeurd en wordt gemeten is namelijk van belang.

Het overgrote deel van de cryptobeurzen is buiten China gevestigd. Dit komt doordat de Chinese regering in 2017 alle handelsactiviteiten heeft verboden. Het gevolg is dat financiële waakhonden als het NIFA lastig beleggers kan beschermen en manipulatieve cryptobeurzen beboeten.