General Motors vraagt octrooi aan op blockchain-navigatiesystem

Autofabrikant General Motors(GM) heeft een octrooi aangevraagd op een ‘continuously updating navigation map system’ – oftewel – een navigatiesysteem dat zijn kaarten altijd up-to-date houdt. Voor het ophalen en bijhouden van data zou het Amerikaanse bedrijf gebruik willen maken van de blockchain-technologie.

General Motors Corporation (zoals het bedrijf volledig heet) is een van de grootste autofabrikanten ter wereld. In 2017 verkocht het concern ruim acht miljoen voertuigen. Hiermee is het de op twee na grootste autofabrikant ter wereld, alleen het Duitse Volkswagen en het Japanse Toyota zijn groter.

Real-time gegevens ophalen

Huidige navigatiesystemen blijken duur om up-to-date te houden, zo is te lezen in de octrooiaanvraag. De oplossing van GM is om het proces te verdelen over meerdere voertuigen, die via sensoren gegevens over hun omgeving verzamelen terwijl ze gewoon rondrijden. De real-time gegevens worden vergeleken met een ‘discrepantie detector’ die de bestaande kaarten analyseert. Een discrepantie is een situatie waarin twee zaken niet met elkaar overeenstemmen.

De gegevens die niet met elkaar overeenstemmen worden doorgegeven aan een blockchain waarin alle navigatie- en kaartgegevens staan. De ‘transactie’ (de gegevens die niet met elkaar overeenkomen) wordt dan gevalideerd als andere voertuigen een soortgelijke wijziging melden. Het decentrale netwerk zal waarschijnlijk onderhouden door auto’s en mining nodes die zich in datacenters bevinden.

De twee grote voordelen van een ‘blockchain-navigatiesysteem’ zouden zijn dat navigatiekaarten real-time worden bijgehouden en dat meerdere bronnen de gegevens leveren. Het proces zou ook gedeeld kunnen worden met andere autofabrikanten, zodat iedereen data aanlevert aan de achterliggende blockchain en zo navigatie- en kaartgegevens up-to-date houdt.