Ethereum heeft de afgelopen weken enorm veel ontwikkeling gezien. De blockchain van ether (ETH) wordt namelijk voor steeds meer projecten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan stablecoins, tokens en natuurlijk ook decentrale applicaties. De interesse voor Ethereum komt mede doordat de technologie het relatief eenvoudig maakt om smart contracts in te zetten.
Steeds meer DeFi-projecten maken gebruik van de mogelijkheden van het netwerk. Waar je dus zowel waarde overheen kan sturen (net zoals bij Bitcoin) als smart contracts op kan draaien. De toenemende interesse is ook zichtbaar in de prijsontwikkeling bij ether. De digitale valuta steeg namelijk boven de 400 dollar afgelopen weekend.
Gas op de plank
Om van Ethereum gebruik te maken dient een gebruiker bepaalde transactiekosten te betalen. Deze kosten noemen we ‘Gas’ en kun je vergelijken met de brandstof van je auto. Net om een auto te laten rijden op brandstof, moet je bij Ethereum een bepaalde hoeveelheid Gas betalen om iets uit te voeren (bijvoorbeeld het versturen van een transactie of het aanmaken van een smart contract).
De laatste tijd wordt er enorm veel Gas betaald door gebruikers. De vraag is dus ook of Ethereum de huidige populariteit wel aankan. Projecten als Uniswap en Compound maken gebruik van het netwerk en leggen extra druk erop.
Hoge transactiekosten
De hogere transactiekosten van de afgelopen dagen lijken toch helaas een andere reden te hebben: verschillende piramidespellen lijken namelijk verantwoordelijk hiervoor. De piramidespellen betalen/gebruiken evenveel Gas als Tether en leggen daarmee een enorme druk op Ethereum. Een transactie over het netwerk kost op moment van schrijven ongeveer 1,70 euro!
Vitalik Buterin (mede-bedenker van Ethereum) werkt hard aan een oplossing. Ethereum zal namelijk een upgrade krijgen, het zogeheten ETH 2.0, en hiermee verschillende schaalbaarheidproblemen proberen op te lossen.