Het ideale kerstcadeau krijg je dit jaar een week te vroeg: eindelijk brak bitcoin door de psychologische grens van 20.000 dollar. Maar waarom steeg bitcoin dit jaar zo hard? En waarom zijn de verwachtingen voor 2021 zo hooggespannen? In dit artikel kijken we naar de fundamentele drijfveren achter de enorme groei van dit jaar.
Amerika akkoord over nog een stimuluspakket
De coronacrisis heeft een enorme impact achtergelaten op de wereldwijde economie. In Amerika is deze impact ook voelbaar, miljoenen inwoners zijn werkloos geraakt. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve kondigde in mei dit jaar een stimuluspakket aan van 3 biljoen dollar.
In die periode kregen veel Amerikaanse inwoners een cheque toegestuurd van 1.200 dollar. Volgens deze statistieken kochten sommige inwoners van dit pakket bitcoin. Een slimme zet, sindsdien is deze cheque nu 4.100 dollar waard.
Het is goed mogelijk dat er binnenkort een nieuw stimuluspakket aankomt. De onderhandelingen voor een pakket van 748 miljard dollar zijn op dit moment in volle gang.
Waarde van de dollar keldert
Na het vorige stimuluspakket in mei is de Amerikaanse dollar een stuk zwakker geworden. Dat zie je hieronder op de grafiek. De Dollar Index (DXY) is een indexcijfer die de sterkte van de dollar laat zien. Het is een gewogen gemiddelde van de waarde van de dollar in o.a. euro, de Japanse yen en het Britse pond.
Analisten van de ING verwachten dat de Amerikaanse dollar na een definitieve deal nog zwakker kan worden. De dalende trend van de dollar wordt dan voortgezet.
Omgekeerde relatie met de dollar
Waarom is dit belangrijk voor bitcoin? Dat komt omdat er een verband lijkt te zijn tussen de DXY en bitcoin. Wordt de dollar zwakker? Dan wordt bitcoin juist meer waard. En andersom ook. Dat zie je op de grafiek hieronder goed terug, de blauwe lijn is de DXY en de groene lijn is bitcoin.
Merk op dat beide lijnen een andere schaal hebben. Bitcoin is sinds februari met 150 procent in waarde gestegen, terwijl de DXY met 8 procent is gedaald in dezelfde periode.
Wat is de verklaring achter deze omgekeerde relatie? De dollar is de wereldreservemunt, en wanneer deze zwakker wordt, zoeken investeerders naar een andere activa om hun vermogen te beschermen tegen inflatie.
Bitcoin is daar uitermate voor geschikt. De dollar kan namelijk onbeperkt worden bijgedrukt, terwijl bitcoin een gelimiteerd aanbod heeft. Dat gegeven, samen met de sterk stijgende prijs van bitcoin, zorgt ervoor dat bitcoin een aantrekkelijk alternatief is voor beleggers.
Grote spelers zien waarde in bitcoin
En als we het over beleggers hebben, dan hebben we het niet alleen meer over individuen. Dit jaar durven steeds meer institutionele partijen het aan om te investeren in bitcoin. Met institutionele partijen bedoelen we vermogende investeerders, zoals beursgenoteerde bedrijven, pensioenfondsen en verzekeraars.
De meest recente speler op de markt is One River Digital Asset Management, wat 1 miljard dollar aan bitcoin en ethereum wil bezitten in 2021. Fondsenbeheerder Ruffer kocht in november bijna 750 miljoen dollar aan bitcoin.
Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg. Al jaren breidt investeringsfonds Grayscale zijn voorraad aan bitcoin uit. Op het moment van schrijven beheert Grayscale meer dan een half miljoen bitcoin ter waarde van 12,6 miljard dollar. Daarmee beheert het fonds 2,6 procent van de totale voorraad aan bitcoin.
Een andere belangrijke speler op de markt is MicroStrategy. Dit bedrijf kondigde in september aan 425 miljoen dollar in bitcoin te kopen. Een goede zet, deze bitcoins zijn inmiddels 943 miljoen dollar waard. Op 4 december kocht CEO Michael Saylor nog een lading aan bitcoin.
Jack Dorsey is de CEO van Twitter, en hij is enorm fan van bitcoin. Met zijn bedrijf Square kocht hij in oktober dit jaar 50 miljoen dollar aan bitcoin. Inmiddels heeft deze investering zich letterlijk dubbel en dwars uitbetaald, de waarde nu is 108 miljoen dollar.
We kunnen nog wel even doorgaan met deze lijst. Volgens BitcoinTreasuries zijn nu 938 duizend bitcoins in handen van vermogende bedrijven. Dat is bijna 4,5 procent van het totale aanbod van bitcoin.
Banken en betaalverwerkers duiken in bitcoin
Waar je tot voor kort nog alleen aan bitcoin of andere cryptocurrency’s kon komen bij cryptobeurzen, betreden ook steeds meer traditionele banken en betaalverwerkers in cryptocurrency. Zo wil ING bitcoin bewaren, opent de Aziatische bank DBS een cryptocurrency exchange, en kan je ook bij Banco Generali bitcoin opslaan.
Je kan discussiëren of dit een goede ontwikkeling is, het idee achter bitcoin is namelijk dat iedereen zijn eigen bank kan zijn. Toch kan dit op korte termijn ook een goede ontwikkeling zijn. Het biedt meer infrastructuur en toegangswegen naar bitcoin en andere cryptomunten voor institutionele partijen.
Tegelijkertijd brengt dit cryptocurrency naar het mainstream publiek. Zo biedt PayPal nu ook bitcoin aan voor zijn Amerikaanse klanten. Deze klanten kunnen bitcoin kopen, maar de crypto ook gebruiken om te betalen in de ruim 26 miljoen aangesloten winkels.
Andersom zie je dat ook steeds meer cryptobedrijven de weg naar de traditionele bancaire sector weten te vinden. Cryptobeurs Kraken heeft in de Amerikaanse staat Wyoming een banklicentie gekregen, en ook bitcoinbedrijven Paxos en BitPay willen een eigen bank starten.
Al deze ontwikkelingen zorgen voor meer vertrouwen in cryptocurrency’s, en wellicht ook voor een hogere vraag naar cryptomunten.
Bitcoin halving in mei
Je bent het misschien alweer vergeten, maar dit jaar was ook het jaar van de bitcoin halving. De bitcoin halving vindt (ongeveer) eens in de vier jaar plaats. Tijdens de halving wordt de beloning van bitcoin miners gehalveerd. Deze beloning is tegelijkertijd de uitgifte van nieuwe bitcoins op de markt.
Elke tien minuten ontvangen bitcoin miners hun beloning. Vóór de halving ging het om 12,5 bitcoins per tien minuten, en na mei dit jaar gaat het om 6,25 nieuwe bitcoins.
Ongeveer elke 4 jaar vindt deze halvering plaats, totdat het limiet van 21 miljoen bitcoins bereikt wordt. Op het moment van schrijven zijn er ruim 18,5 miljoen bitcoins in omloop.
Waarom is dit belangrijk? Juist dit jaar is de vraag naar bitcoins enorm. Niet alleen door individuen, maar juist door bedrijven die bereid zijn om miljarden dollars te investeren. De balans tussen vraag en aanbod raakt hierdoor uit evenwicht, en dat heeft een positieve impact op de prijs. De toekomst van bitcoin ziet er heel rooskleurig uit in 2021!
Dit artikel verscheen als eerste op het nieuwsportaal van BTC Direct.